Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Περιεχόμενα Ιστολογίου

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013

Μετατροπή τροφοδοτικού υπολογιστή για χρήση σε φορτιστή μπαταριών.

27 Ιουνίου - 7 Ιουλίου 2013

Καιρό πριν αγοράσω στο καλύτερο και ποιοτικότερο τροφοδοτικό πιστεύω για φορτιστές μπαταριών (στο επίπεδο που κινούμαι εγώ τουλάχιστον), δηλαδή το MeanWell SP-320-13,5 που έχω παρουσιάσει εδώ, έλεγα να μετατρέψω ένα τροφοδοτικό υπολογιστή, αλλά τότε δεν ήθελα να ρισκάρω...
Πλέον βρίσκομαι σε τροχιά αγοράς ενός δεύτερου φορτιστή για χρήση στο πεδίο πτήσεων με τροφοδοσία από το αυτοκίνητο, οπότε μιας και έπεσε 
στα χέρια μου τυχαία ένα τροφοδοτικό από σταθερό υπολογιστή, είπα να το κάνω.
Αρχικά να πω πως το θέμα έχει αναπτυχθεί πάρα πολλές φορές στο παρελθόν από ακόμη περισσότερους μοντελιστές και ηλεκτρονικούς ανά τον κόσμο, οπότε δεν πρόκειται να παραθέσω και πολλά. Π.χ. εδώ, εδώεδώ κι εδώ. Και από video στο YouTube... άλλο τίποτα; Π.χ. εδώ κι εδώ.  


Λοιπόν το τροφοδοτικό από το οποίο ξεκίνησα είναι ένα PRO-POWER LC-B350ΑΤΧ τροφοδοτικό ονομαστικής μέγιστης συνεχούς ισχύς 330Watt με peak στα 350Watt.





Μερικά μαθηματικά τώρα: Για να πάρουμε τα στα +12V 16A (192W) πρέπει και στα +5V να έχουμε 35A (175W) και στα +3,3V τα 28A (92,4W).
Σημείωση: 192+175+92,4=459,4W!!! μέχρι τα 350W που λέει πως έχει peak σημαίνει πως έχει απώλειες πάνω από 30% σε θερμότητα κ.α.
Από όλα τα παραπάνω κρατάμε μόνο πως το τροφοδοτικό μπορεί να δώσει 192W -30% απώλειες = 135W περίπου. Οπότε ένας φορτιστής που θα ζήταγε πάνω από 130W αν όχι 120W θα έλεγα εγώ θα το ζόριζε τόσο πολύ που μάλλον θα το έκαιγε ή θα το έσβηνε κάποιος μηχανισμός ασφαλείας, αν έχει.
Άρα το συγκεκριμένο τροφοδοτικό είναι για να δώσει ταυτόχρονα ρεύμα το πολύ σε δύο φορτιστές: έναν 50W κι έναν 80W ή δύο των 70W οριακά. (σε link αυτούς που σκέφτομαι για αγορά και "παρκάρισμα" μαζί με το τροφοδοτικό στο χωριό).

Αρχικά τσέκαρα αν το τροφοδοτικό λειτουργεί κανονικά. Για να το κάνω αυτό το έβαλα στο ρεύμα και παρατήρησα πως το τροφοδοτικό βούιζε στην γνωστή  συχνότητα ήχου των ηλεκτρικών συσκευών. Αυτό σήμαινε πως το τροφοδοτικό έπαιρνε ρεύμα και λειτουργούσε αλλά σε καθεστώς αναμονής - sleep mode. Για να το κάνω να ξεκινήσει να δίνει ρεύμα βρήκα την κύρια φύσα που κουμπώνει στην μητρική κάρτα του υπολογιστή και σε αυτήν βρήκα το πράσινο καλώδιο που λειτουργεί ως διακόπτης. Το έκοψα από την φύσα, έκοψα κι ένα μαύρο καλώδιο ουδέτερου και τα βραχυκύκλωσα και το τροφοδοτικό άρχισε να δίνει ρεύματα και να γυρίζει ο ανεμιστήρας του.

Να σημειώσω πως το τροφοδοτικό ήταν από έναν υπολογιστή που έπεσε στα χέρια μου ολόκληρος προς καταστροφή... Οπότε στην πορεία θα δείτε κι άλλα καλούδια που χρησιμοποίησα από τα "σκουπίδια"!

Επόμενο βήμα ήταν να κόψω όλα τα καλώδια σε ένα εύλογο μήκος και να τα ξεχωρίσω ανά χρώμα, που δηλώνουν και τις τάσεις που δίνουν.     



Τα χρώματα των καλωδίων δηλώνουν και τις τάσεις που δίνουν.

Γενικός διακόπτης τροφοδοσίας του τροφοδοτικού. Ένα απαραίτητο εξάρτημα μιας και η αφαίρεση του καλωδίου τροφοδοσίας είτε από την πρίζα είτε από το τροφοδοτικό δεν είναι πάντα εύκολη κι εύχρηστη.

 Ευτυχώς τότε η οθόνη έπαιρνε ρεύμα από μια γέφυρα πάνω στο τροφοδοτικό κι έτσι βρήκα εύκολα θέση για τον γενικό διακόπτη. 


Επόμενο βήμα να λύσω την πλάκα από το σασί για καλύτερο καθαρισμό και εργασία τόσο στο ένα όσο και στο άλλο.


Κανονικά θα έπρεπε να κάνω όλες τις εργασίες πάνω στο σασί, αλλά λόγω του ότι η απέναντι όψη από αυτήν που είχε πάνω της την είσοδο του ρεύματος και τον ανεμιστήρα ήταν κι αυτή διάτρητη και δεν μπορούσα να ανοίξω εύκολα τις τρύπες που ήθελα, αναγκάστηκα να στραφώ στο καπάκι. Πολύ δύσκολο να έχει όλα τα καλώδια να πηγαίνουν εκεί και να υπολογίζεις πως θα κάθονται όταν θα κλείνει το καπάκι.


Αρχικά ανοίχτηκαν τρύπες όπως φαίνεται και στο video οδηγό παραπάνω, προκειμένου να βγάλω όλες τις τάσεις εξόδου. Όμως στην πορεία άλλαξαν τα σχέδια λόγω της δυσκολίας που ανέφερα παραπάνω στην επιλογή διάτρησης του καπακιού.


Επίσκεψη στην αγορά για προμήθεια εξαρτημάτων (κόστος €10 όλα) και ξήλωμα από τον υπολογιστή της ψήκτρα του επεξεργαστή και του ανεμιστήρα της.


4 αντιστάσεις 10W 4,7Ω τοποθετήθηκαν παράλληλα και μπήκαν κάτω από την ψήκτρα. Ο ανεμιστήρας κούμπωσε πάνω στην ψήκτρα και συνδέθηκε να λειτουργεί όσο περνά ρεύμα από τις αντιστάσεις. 

Το κακό είναι πως δεν είχα άλλο τρόπο να στερεώσω την συστοιχία φορτίου-ψύξης κι έτσι χρησιμοποίησα μόνο κάποια ισχυρά δεματικά και θερμόκολλα, που ελπίζω να μην λιώσει εντελώς.


Το δύσκολο (για τους εντελώς ερασιτέχνες ηλεκτρονικούς σαν κι εμένα) είναι να μπουν σωστά οι παρακάτω διακόπτες και λυχνίες ασφαλείας. 


Η συνδεσμολογία των διακοπτών και των λυχνιών ασφαλείας. 


Κατά τα άλλα, ακολουθούμε τα όσα βλέπουμε στα video που έχω προαναφέρει. Αρχικά ήθελα να έχω την επιλογή να προσθέτω ένα επιπλέον φορτίο των 40W (πέραν αυτού των 10W που θεωρείται προαπαιτούμενο για να μην διακόψει την λειτουργία του το τροφοδοτικό) προκειμένου να αναγκάζω το τροφοδοτικό να δίνει μεγαλύτερα ρεύματα (Α) και τάσεις (V) στην κύρια έξοδο που θα χρησιμοποιώ για την τροφοδοσία του φορτιστή των μπαταριών μου, δηλαδή αυτής των +12V. Έτσι είχα ανοίξει και μια επιπλέον τρύπα στο καπάκι για τον διακόπτη αυτόν. Όμως τελικά δεν μπορούσα να βρω ένα καλό μέρος να βάλω το ελάχιστο φορτίο των 10W κι έτσι έκανα μόνιμο το φορτίο των 40W που ανέπτυξα παραπάνω.
Επίσης στις δοκιμές που έκανα έκαψα το κόκκινο led-άκι που δείχνει την παρουσία τροφοδοσίας του τροφοδοτικού κι έτσι μου έμεινε άλλη μια τρύπα κενή στο καπάκι.
Τέλος να πω πως βάση του συλλογισμού περί πόσων φορτιστών μπορεί να αντέξει και των δυσκολιών τοποθέτησης των καλωδίων στο καπάκι, αποφάσισα τελευταία στιγμή να μην βγάλω όλες τις τάσεις αλλά μόνο αυτή των +12V, αλλά σε δύο ζεύγη εξόδου. Στην συνέχεια και μιας και μου περίσσευαν τρύπες που είχα ανοίξει στο καπάκι είπα να βγάλω και την τάση των +5V για την περίπτωση που θα ήθελα να συνδέω ακόμα μεγαλύτερο φορτίο για να αυξάνω την ισχύ του τροφοδοτικού.


Μια πανοραμική εικόνα πριν το κλείσιμο του κουτιού.

Και να το τελικό αποτέλεσμα σε μια σειρά φωτογραφιών:
      









Με την προσθήκη επιπλέον φορτίου στην έξοδο των +5V κατάφερα να πάρω +12,76V. Σκέφτομαι να προμηθευτώ μια λάμπα που να βάζω στα +5V για να έχω και φωτισμό στον χώρο που θα κάνω τις φορτίσεις και που θα με ειδοποιεί αν κάτι πάει στραβά και διακοπεί η τροφοδοσία του/των φορτιστών μου.
Το καλό της υπόθεσης είναι πως ο έτσι όπως βγήκε τελικά το τροφοδοτικό μπορεί να ακουμπήσει σε τοίχο και να εξοικονομείται χώρος.
Αυτό που μένει τώρα είναι να βάλω ένα αυτοκόλλητο κάτω από τις μπόρνες που θα δείχνουν τις τάσεις εξόδου.
Αλλά για να το ανοίξω ξανά και να προσθέσω κόκκινο led-άκι ή να κάνω όποια επιδιόρθωση δεν αξίζει. 
Πιστεύω αποκόμισα αρκετές εμπειρίες και αν ποτέ φτιάξω άλλο θα ξέρω πως να κινηθώ.

Άντε και καλές φορτίσεις!!!

Επόμενες φωτογραφίες και σχόλια από σύνδεση φορτιστή ή φορτιστών και την φόρτιση μπαταριών.  


28 Ιουνίου 2015

Άλλο ένα έτοιμο για χρήση. Αυτό θα μείνει μόνιμα στο χωριό.