Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Περιεχόμενα Ιστολογίου

Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Η είσοδός μου στο 3D

1-3 Ιουλίου 2015

Όπως λέει και ο τίτλος, αυτή είναι η πρώτη μου προσπάθεια να φτιάξω και να προσπαθήσω να πετάξω ένα 3D μοντέλο. Είχα κάνει μια αποτυχημένη προσπάθεια παλαιότερα εδώ, αλλά αυτή τη φορά έκανα ένα "μπαμ" και το έφτιαξα όλο από το μηδέν μέχρις τελικής συναρμολόγησης σε 2-3 μέρες. Κι έτσι τα κατάφερα.   

Αρχικά έψαξα να βρω υλικό EPP, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Ούτε καν στην Ευρώπη μάλλον. Μόνο στην Αμερική έχω βρει αλλά θέλει πάρα πολλά λεφτά για να έρθει (μεταφορικά) και φυσικά δεν συμφέρει να φέρεις ένα φύλλο, αλλά δέμα.

Οπότε στράφηκα στο Depron μιας και το KF που είχα χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τελικά δεν μου άρεσε. Για όλο το μοντέλο χρειάστηκα ένα μόλις φύλλο, 80x125cm αξίας μόλις €7.

Το μοντέλο που επέλεξα είναι ένα Τ-28, για δύο λόγους: α) για το ότι μπορείς να το πιάσεις από σχετικά μπροστά, όπου έχεις και περισσότερο χώρο να στερεώσεις όλο το setup (πιο ανθεκτικά) και β) γιατί μου άρεσε ο κλασσικός χρωματισμός του.

Το σχέδιο το βρήκα εδώ από όπου κεντρίστηκα για να βρω και EPP, ματαίως. Ως συνήθως έκανα κάποιες αλλαγές στο σχέδιο, κυρίως σε ότι αφορά την τοποθέτηση των servos των πηδαλίων της ουράς. Και αυτό γιατί είχα έτοιμες κάποιες κοντές ντίζες από παλαιότερα μοντέλα που μου είχαν μείνει και ήθελα να τις χρησιμοποιήσω. Επίσης έβαλα ένα servo σε κάθε φτερό για περισσότερες επιλογές ρύθμισης, αν δεν έβαζα Υ καλώδιο σύνδεσής τους με τον δέκτη. 

Όλα τα servos είναι HXT-900 9gr και το μοτέρ από ανακατασκευή, δίνοντας πλέον με 3S1P μπαταρία 850kV και με προπέλα 8040 SF περί τα 150W με μόλις 18Α χωρίς να ζεσταίνεται. Το ESC που θα χρησιμοποιήσω είναι 30Α και προέρχεται από το Phoenix2000 EVO που ούτως ή άλλως θα άλλαζα (όλο το power setup).

Δέκτη θα βάλω έναν OrangeRx R610 DSM2 από τα παλιά, μιας και το μοντέλο θα κατέβει στο χωριό κι εκεί θα μείνει μαζί με την Spektrum DX4 που έχω, για να παίζω τα καλοκαίρια... (άρα τελικά Υ καλώδιο θα βάλω για αρχή).
Μπαταρία θα δοκιμάσω μια 1300mAh για αρχή και βλέπουμε.

Πριν πάω στις φωτογραφίες να πω πως το μοντέλο θα κατέβει στο χωριό κομμάτια (επίπεδα) και θα κολληθεί εκεί στην τελική του μορφή μιας και το αυτοκίνητο δεν σηκώνει μεταφορά ολόκληρου κολλημένου μοντέλου, όταν έχεις γυναίκα και παιδιά με μπαγκάζια μέσα...

Και ξεκινάμε λοιπόν:

Εκτύπωση σχεδίου...

καρφίτσωμα στο Depron για να πάρω σημάδια...

σκιαγράφηση των τομών...

και κοπή. Επανάληψη το αυτό για να πάρω τα δύο κομμάτια...

Εν τω μεταξύ το ίδιο έκανα και για το φτερό...

χάραξα και τα ailerons...

πήγα και στην ουρά...

και τελικά όλα τα κομμάτια μαζί - μια πρώτη εικόνα.

Μεταξύ των δύο Depron 6mm έβαλα (σάντουιτς) μια βέργα carbon 3mm...

και το ίδιο στο φτερό, ενώ στο rudder και στο elevator έβαλα ταινία carbon.
Όλες οι κολλήσεις έγιναν με epoxy 15'. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν αυτά για σύνδεσμοι των πηδαλίων (αν και μου φαίνονται πολύ σκληρά).

Το σύνολο τελειωμένο με το setup να έχει κολληθεί με θερμόκολλα. Ένα extra μοτερ 2410-8Τ-4Υ καλού κακού μαζί.
Οι χρωματισμοί έγιναν με μαρκαδόρους Posca.


Αύγουστος 2015

Το μοντέλο ταξίδεψε στο χωριό κομμάτια και κολλήθηκε εκεί με θερμόκολλα στο οριστικό του σχήμα. Ιδού:



Δεν πέταξε ποτέ όμως μιας και προηγήθηκε άλλο μοντέλο που έπεσε και έσπασε ο άξονας του μοτέρ του, οπότε και πήρα αυτό που είχα αρχικά βάλει στο Τ28 για μια δεύτερη προσπάθεια. Τελικά το άλλο μοντέλο δεν θυμάμαι ποιο ήταν) 
ξαναέπεσε κι έτσι ξέμεινα από μοτέρ.
Σε κάποιο ταξίδι αργότερα το μοντέλο γύρισε Αθήνα.
  

Οκτώβριος 2016

Στο μοντέλο μπήκε νέο μοτέρ, το EMax CF2822 1200kv 9-10" propeler και ο δέκτης FrSky V8FR-II HV μιας και η DX4e και ο DXM2 δέκτης πουλήθηκαν ενώ προστέθηκε κι ο Orange RX3S 3-Axis Flight Stabilizer V2 για ασφαλέστερη πτήση.  
Με όλα αυτά ζυγίζει 413g χωρίς την μπαταρία και adapter + προπέλα στο μοτέρ. 
Στην σημερινή του μορφή σήμερα:





Ιανουάριος 2017

Λόγω βάρους δεν τολμούσα να το πετάξω πουθενά. Πίστευα πως θα αναγκαζόμουν να το σηκώσω ψηλά και θα "το έχανα" στην συνέχεια. Κατά συνέπεια προτιμήθηκε να καταστραφεί και όλο το setup του να μπει σε ένα νέο που θα φτιάξω με μονό φύλλο Depron 6mm και όχι διπλό και με ενισχύσεις μάλιστα όπως αυτό που φαίνεται παραπάνω. Για να δούμε...  


Φεβρουάριος 2017

Μιας και δεν μπορούσα να βρω που είχα σώσει τα σχέδια του Τ-38 σε SketchUp μορφή για να πάρω τις διαστάσεις έκατσα κι έφτιαξα άλλο μοντέλο 3D. Το Katana S 3D. Ξεκίησα από αναζήτηση σχεδίου στο aerofred.com και μετά την μεταφορά του στο SketchUp, κλασσικά.


Το link για το σχέδιο και μια περιγραφή / βοήθεια κατασκευής στην σελίδα του μοντέλου εδώ.




Στην συνέχεια πήρα ένα φύλλο Depron 6mm και το έκοψα, όπως ακριβώς το βλέπετε παραπάνω. Άφησα ενιαίο το φτερό με το ορισζόντιο σταθερό κι έκοψα στην μέση περίπου την άτρακτο με το κατακόρυφο να μένει όλο ενιαίο στο πάνω μισό κομμάτι. Ή αλλιώς έκοψα μόνο την γάστρα. 
Αυτό με βοήθησε να κολλήσω τα κομμάτια με θερμόκολλα καταβάλοντας μικρή προσπάθεια να κολληθούν κάθετα μεταξύ τους τα δυο μεγάλα κομμάτια. Συνήθως το κατακόρυφο κόβεται ζιγκ-ζαγκ αλλά όχι τελείως και κολλιέται με εποξική για να μπορέσεις να το κεντράρεις και να το φέρεις κάθετα το ένα κομμάτι μέσα στο άλλο. Με την θερμόκολλα όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει. 
Η γάστρα ως νοητή συνέχεια του πάνω μισού κατάφερα επίσης να μην ξεχωρίζει πως είναι κομμένη τελείως.
Η τελική εικόνα ήταν αυτή, μόλις 67 γραμμάρια!




Και μετά την προσθήκη ταινιών χρωμματισμού PP έγινε έτσι:



Μόνη προσθήκη υλικών ήταν η κόλληση με θερμόκολλα στο χείλος προσφυγής στο φτερό καλαμάκι μπαμπού (τύπου για σουβλάκι) και το ντύσιμο με ταινία πλέγματος κάθετων υαλονημάτων κατά πλάτος με ντύσιμο του χείλους προσφυγής. Καρμπονόντιζες δεν μπήκαν πουθενά για να διατηρηθεί το βάρος ελάχιστο.

Στο μοντέλο μπήκε νέο μοτέρ, το Racerstar BR2212 1000KV στερεωμένο σε καθρέπτη (firewall) από κόντρα πλακέ και νέο ESC HW30A w/BEC 2A ενώ ο δέκτης FrSky V8FR-II HV το Orange RX3S 3-Axis Flight Stabilizer V2 πρέμειναν.
Servo μπήκαν πάλι τα HXT-900 9g παντού με εξαίρεση αυτό του rudder που μπήκε ένα Towerpro MG90S 13.4g Metal Gear.
Προπέλα μπήκε μία 1047 (ώστε το μοτέρ να αποδίδει 173W και να τραβάει 885g με 3S μπαταρία).
Με όλα αυτά ζυγίζει g με την μπαταρία παρακαλώ, AUW (all up weight) όπως λένε.


Η τελική εικόνα του μοντέλου σήμερα είναι αυτή: