Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Περιεχόμενα Ιστολογίου

Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Προσθήκη backlight φωτισμού στην DX7 gen.1.

10 Ιουνίου 2016

Μετά την απόκτηση και μιας δεύτερης DX7 πρώτης γενιάς μέσω ebay είπα να επαναλάβω αρχικά την προσθήκη του εσωτερικού module εκπομπής της FrSky, όπως ακριβώς είχα κάνει και παλαιότερα με την πρώτη μου DX7 (βλ. εδώ).  

Στην πορεία όμως (στο πέρασμα των χρόνων δηλαδή) διαπίστωσα πως στο πεδίο είναι πολύ δύσκολο να δω και να εστιάσω στις πληροφορίες που έδινε η οθόνη της DX7 χωρίς φωτισμό. Ίσως φταίει και η ηλικία πια...

Οπότε είπα να κάνω ένα βήμα παραπέρα και σε αυτή την δεύτερη DX7 αφού θα την ανοίξω που θα την ανοίξω να της βάλω και φωτισμό backlight στην οθόνη. Μπλε μάλιστα για να ταιριάζει και με τα αξεσουάρ της που και για αυτήν επιλέχθηκαν τα γαλάζια όπως και στην πρώτη μου.

Η έρευνά μου στο YouTube και στα RCFora του εξωτερικού (μιας και στην Ελλάδα δεν γίνονται τέτοια πράγματα...) με έφερε αντιμέτωπο με το δίλημμα: απλά να βάλω έναν μόνιμο φωτισμό ή να βάλω έναν πιο σοφιστικέ φωτισμό με προγραμματισμένες λειτουργίες; 

Το δίλημμα γρήγορα απαντήθηκε με βάση όχι τόσο το αισθητικό αποτέλεσμα αλλά με βάση την κατανάλωση ενέργειας στο πεδίο μιας και ο χειρότερος εφιάλτης για τις DX7 είναι να μείνεις από μπαταρία πριν προλάβεις να κλείσεις τον γενικό διακόπτη και κάνει shutdown από μόνη της. 

Τότε πας για BACKUP ERROR την επόμενη φορά που θα την ανοίξεις μιας και δεν θα μπορεί να bootάρει. Η μόνη λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι η αποστολή της DX7 στην Horizon Hobby Inc στο Ιλινόις των ΗΠΑ για επαναπρογραμματισμό της DX7. Δηλαδή την πετάς(!) την DX7 μιας και θες πάνω από €100 για τα μεταφορικά και την εργασία εκεί, ποσό με το οποίο μπορείς να πάρεις άλλη στο ebay ή να βάλεις άλλα τόσα και να πάρεις καινούρια την FrSky Taranis Plus X9D που είναι ότι καλύτερο υπάρχει αυτή την στιγμή σε αυτά τα χρήματα.

Εφόσον η κατανάλωση ενέργειας με το συγκεκριμένο kit και την προσθήκη step-down BEC όπως θα εξηγήσω και αργότερα, αποφάσισα να κρατήσω την κατασκευή όσο πιο απλή γινόταν και να βάλω τον φωτισμό να λειτουργεί όσο ο πομπός είναι ανοιχτός, συνέχεια.

Παραγγέλθηκαν τα υλικά:
Και ξεκινάμε...


Το backlight kit όπως παραλήφθηκε. 

 Έκοψα και απομόνωσα το backlight με τα led.

Αγόρασα μια αντίσταση 470Ω για να την προσθέσω στο κόκκινο καλώδιο +. 

 Έβαλα κι από πάνω ένα κόκκινο θερμοσυστελλόμενο.

 Και δοκιμή στα 4.5V 6,6V 7.8V. Σε όλα παίζει κανονικά, αν και μέσα στην  DX7 θα έχει τάση 6V.

Κι εδώ ο φωτισμός στα 6.6V χωρίς flash στην φωτογραφική μηχανή.

Επόμενο βήμα ήταν η εύρεση τροφοδοσίας μέσα στην DX7. Διάβασα πολλά και τελικά κατέληξα να πάρω ρεύμα από το πιο εύκολο σημείο που είναι πάνω στην πλάκα τροφοδοσίας, από τους ακροδέκτες του beeper. 

Αν και το kit λέει πως δουλεύει σε ένα εύρος τάσης που υπερκαλύπτει η DX7, είπα να περιορίσω την απαίτηση σε φορτία για τον φωτισμό. Έτσι έπρεπε να βρω έναν μειωτήρα (step-down) για την τάση που συνάμα να είναι και σταθεροποιητής τάσης. Επιπλέον η τάση εξόδου να είναι 6V αντί για 5V ή και 3,3V που συνήθως δουλεύουν τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, προκειμένου να έχω πιο έντονο φως και ίσως να μην χρειαστεί να βγάλω και το προστατευτικό κάλυμμα του πάνελ.
Μετά από αρκετή έρευνα σε διάφορα site κατέληξα σε αυτό που δίνει σταθερή τάση 6V και μέχρι έντασης 500mA, ενώ μπορεί να πάρει ρεύμα από 7,4 έως 14,8V. Η τάση της μπαταρίας στην DX7 δεν ανεβαίνει πάνω από 11,8V - μάλιστα στα 12V καίγεται μια εσωτερική αντίσταση ασφαλείας που έχει για υπέρταση. Και δεν πέφτει κάτω από τα 9V - έχει εσωτερικό alarm αλλά δυστυχώς όχι προστασία για αυτόματο σβήσιμο (off) με το σκεπτικό πως μπορεί εκείνη την ώρα να έχεις μοντέλο στον αέρα πολύ ακριβότερο από την DX7. Οπότε και η DX7 χάνει το firmware της και βγάζει την ένδειξη BACKUP ERROR στην οθόνη της που σε αναγκάζει να την στείλεις πίσω στις ΗΠΑ για επαναεισαγωγή του firmware για να μπορεί να κάνει boot.  
Εν πάση περιπτώση, επέλεξα το παρακάτω πλακετάκι και το προετοίμασα κατάλληλα όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ακολουθούν.




27 Ιουλίου 2016

Και αφού τα νέα υλικά είχαν έρθει επανέλαβα την διαδικασία που είχα κάνει και παλαιότερα για την προσθήκη του ACCST module της FrSky και παράλληλα έβαλα και τον φωτισμό.

Σε αυτή την παρουσίαση δεν θα πω πολλά για την τοποθέτηση του module μιας και έχει αναλυθεί σε προηγούμενο post. Θα σας δείξω όμως όλα τα βήματα σε video και κάτω από αυτά θα κάνω επεξηγήσεις όπου χρειάζεται, ως λεζάντες.


Βήμα 1ο: Το άνοιγμα της συσκευασίας της καινούριας (δεύτερης) DX7 που αγόρασα από το ebay.de σε κατάσταση βιτρίνας!!! 

H τοποθέτησή της στο πάγκο εργασίας έγινε με χρήση του foam-καπάκι της για να την έχω "μπρούμυτα" μέσα σε αυτό και πάνω σε δυο άλλα foam για να δουλεύω χωρίς να πιέζω τα sticks.

Βήμα 2ο: Αφαίρεση του RF module DSM2 της DX7. 


Αρχικά πίστευα πως αν έδινα ρεύμα στον φωτισμό από το σημείο που φαίνεται στο video η οθόνη θα άναβε και θα έσβηνε με τον διακόπτη. Όμως από εκεί παρέχετε συνεχώς ρεύμα κι έτσι η οθόνη θα παρέμενε συνεχώς αναμμένη όσο θα ήταν η μπαταρία πάνω στην DX7. ΑΚΥΡΟ λοιπόν το σημείο για τροφοδοσία.   

Βήμα 3ο: Αφαίρεση της κεραίας από το module DSM2.

Βήμα 4ο: Προσπάθεια να ξεκουμπώσω τα καλώδια που πάνε στο module DSM2 για να το απομακρύνω εντελώς. Απαιτείται ειδικό εργαλείο για να τα βγάλω με ασφάλεια οπότε και θα κοπούν αν χρειαστεί.

Βήμα 5ο: Πρόχειρη τοποθέτηση και δοκιμή θέσης του module kit ACCST. Η κεραία χωράει σχεδόν ακριβώς στην θέση της κεραίας που ήταν η παλιά. 

Βήμα 6ο: Τομή των καλωδίων που θα χρειαστεί να συνδέσω στο module ACCST. Καλύτερα να τα έκοβα ένα-ένα για να μην γίνει κανένα βραχυκύκλωμα με στατικά φορτία. Όμως ευτυχώς όλα γίνονταν με την μπαταρία εκτός και τον διακόπτη στο ΟΝ οπότε όλα τα φορτία είχαν χαθεί.

Βήμα 7ο: Κόλληση βάσει manual και όχι οπτικά (χρώμα με χρώμα - συγκυριακά είναι ίδια τα χρώματα) των καλωδίων "από" το module ACCST και "στο" module DSM2. Στο τέλος γίνεται και μια δοκιμή πως όλα δουλεύουν καλά. 

Βήμα 8ο: Αφαίρεση της οθόνης της DX7. Παρατηρήστε πως ξεβιδώνω 4 βίδες για να βγει. Οι 2 από αυτές δεν θα ξαναμπούν ποτέ πια.

Βήμα 9ο: Επεξεργασία, σκέψη και πειραματισμός για το πως θα μπει το πάνελ φωτισμού και θα χωρέσει στα σωθικά της DX7. Τα στηρίγματα της οθόνης δεν θα ξαναμπούν για να μπορεί να φωτίζετε η οθόνη πλήρως. 

Θα μπορούσαν όμως να μείνουν ώστε να μην πειραχτεί τίποτα άλλο όπως θα φανεί παρακάτω, αν δεχόμασταν το πάνελ να είναι μικρότερο σε πλάτος και να μπει εφαρμοστά ανάμεσα από τα στηρίγματα που έτσι θα έμπαιναν επίσης. Στο επόμενο πάνελ φωτισμού (στην άλλη μου DX7 που θα βάλω επίσης φωτσιμό) θα το δοκιμάσω κι αν με ικανοποιεί θα το κάνω και σε αυτή την DX7.

Βήμα 10ο: Τομή του πάνελ φωτισμού στο πλάτος της οθόνης της DX7. Μέγα λάθος καθώς όλο το πάνελ πρέπει να είναι πίσω από την οθόνη και όχι μόνο το φωτίζων μέρος της, μιας κι αλλιώς βρίσκει πάνω στα πλήκτρα της DX7. Αργότερα θα το διαπιστώσω και θα το βγάλω για να το κόψω πάλι.

Βήμα 11ο: Δοκιμή καλής λειτουργίας στα 7,6V (με 2S1P μπαταρία) χωρίς την παρεμβολή step-down BEC. 

Βήμα 12ο: Αφαίρεση της διάφανης προστατευτικής μεμβράνης (δεν φαίνεται στο video - έχει βγει ήδη) και της λευκής μεμβράνης ανάκλασης από την πίσω όψη της. 

Εκεί θα μπει στη θέση της το πάνελ φωτισμού, που εφόσον μπορεί να λειτουργήσει έως και τα 13V ίσως να ήταν καλύτερα να μην το έβγαζα για να μην έχω έντονο φαινόμενο οξύτητας όπως διαπίστωσα αργότερα με την αφαίρεση και της ανακλαστικής μεμβράνης από το πάνελ. Το ένα από τα δύο έπρεπε να το αφήσω αν όχι και τα δύο. Σημείο πειραματισμού για την επόμενη φορά.

Μετά την ολοκλήρωση της αφαίρεσης της μεμβράνης ανάκλασης η οθόνη έχει μια ματ εμφάνιση λόγω της κόλλας που έχει μείνει πάνω της από την μεμβράνη. Αυτή πρέπει να αφαιρείται και για τον λόγο πως μπορεί να δώσει σκιές και σημάδια στην οθόνη όταν θα φωτίζεται.

Βήμα 13ο: Η διαδικασία που επέλεξα της μηχανικής αφαίρεσης (και όχι της χημικής με διαλυτικό - δεν ήξερα τι κακό θα μπορούσε να κάνει αν εισχωρούσε) της κόλλας ήταν αρκετά επίπονη και χρονοβόρα. Με άλλη ταινία, κόλλα με κόλλα και τράβηγμα λίγο-λίγο.  


Βήμα 14ο: Η οθόνη πια είναι σε τέλεια κατάσταση, καθαρή και αγρατζούνιστη, υποσχόμενη την μέγιστη ευκρίνεια στις ενδείξεις της.


Βήμα 15ο: Παρόλα αυτά οι δαχτυλιές έδιναν κι έπαιρνα οπότε συχνά πυκνά την πέρναγα με AZAX για να γυαλίσει.


Βήμα 16ο: Επίδειξη του mico-BEC 6V που είχα επιλέξει να μπει στην τροφοδοσία του πάνελ φωτισμού, μιας και είχα δει πως ακόμα και στα 6V φώτιζε αρκετά δυνατά.




Αν και ο κατασκευαστής του δίνει ένα εύρος λειτουργίας από 8V εγώ επέλεξα τα 6V για να μην έχω το φαινόμενο να διακρίνονταν τα led σε πολύ έντονο φως - υψηλότερη τάση, όπως είχα δει σε μερικά video στο YouTube που. 
Επιπλέον, αν σε επόμενη προσπάθεια στενέψω κι άλλο το πάνελ για να μπουν και οι βάσεις της οθόνης, μια χαμηλή τάση - χαμηλότερη του κάτω ορίου των 8V που δίνει ο κατασκευαστής σε συνδυασμό την διατήρηση των μεμβρανών ανάκλασης, πιστεύω θα έχει ως αποτέλεσμα να μην διακρίνονται τα led ή αν διακρίνονται να μην είναι αντιαισθητικό.

Δοκιμή απόδοσης στην πράξη, του micro-BEC στο πάνελ φωτισμού.

Χωρίς εξωτερικό φωτισμό καταγραφής video φαίνεται ξεκάθαρα η δύναμη των 6V και η διατήρηση της καλής ή ίσως και καλύτερης διάχυσης του φωτός μέσα από την προστατευτική μεμβράνη του πάνελ. 


Βήμα 17ο: Δοκιμή τοποθέτησης του πάνελ φωτισμού πίσω από την οθόνη. Πριν αφαιρέσω την προστατευτική μεμβράνη διάχυσης του πάνελ (δυστυχώς) και με το πλάτος του μεγαλύτερο της οθόνης στο σημείο που είναι τοποθετημένα τα led φωτισμού (δυστυχώς επίσης).

    Βήμα 18ο: Αφαίρεση του προστατευτικού καλύμματος / μεμβράνη διάχυσης του πάνελ φωτισμού και δοκιμή τοποθέτησης στην οθόνη.


Βήμα 19ο: Επίδειξη των βάσεων της οθόνης για το πως τοποθετούνται στην DX7. Όπως είπα και παραπάνω θα μπορούσαν να διατηρηθούν (κι έπρεπε) υπό συνθήκες.


Βήμα 20ο: Κόλληση με ταινία διπλής όψης στα άκρα της οθόνης (σε τυφλά σημεία προβολής) του πάνελ φωτισμού. Στο τέλος οθόνη και πάνελ χειρίζονται ως ένα σώμα ίσου πάχους σχεδόν με το πάχος των βάσεων της οθόνης.


Στην περίπτωση που χρησιμοποιούνταν οι βάσεις της οθόνης το πάνελ θα έμπαινε συρταρωτά από πίσω χωρίς την ανάγκη χρήσης ταινίας που αυξάνει το πάχος του σώματος έστω και στο ελάχιστο. 
Επιπλέον το ντύσιμο της οθόνης από πίσω με μαλακή πλαστική ταινία μονώσεως που σκοπό είχε να γαντζώσει στις κολλήσεις της πλακέτας και να σταθεροποιηθεί καλύτερα καθώς δεν θα τοποθετούνταν οι βάσεις της οθόνης αύξησε επιπλέον το πάχος της κατασκευής. Αργότερα αυτό φάνηκε στην κύρτωση της πλακέτας όταν βιδώνονταν οι βίδες που καλό θα ήταν να είχε αποφευχθεί.   

Βήμα 21ο: Τοποθέτηση της οθόνης πίσω στην DX7.  

Με μεγάλη προσοχή "φυτεύτηκε" και η ταινία χαρτογράφησης προβολών στην πλακέτα.



Βήμα 22ο: Βίδωμα της πλακέτας, μόνο στα πάνω σημεία που πιάνουν στο σώμα της DX7. Οι βίδες που πιάνουν πάνω στις βάσεις της οθόνης δεν μπήκαν. 

     
Βήμα 23ο: Τοποθέτηση της κεραίας του module στην οριστική του θέση με θερμόκολλα. 


Βήμα 24ο: Εύρεση της πολικότητας του σημείου από όπου θα τροφοδοτηθεί το πάνελ φωτισμού και μέτρηση της τάσης εκεί.


Εφόσον ξεπερνά τα 8V που θέτει ο κατασκευαστής και τα 6V που βρήκαμε εμείς ως ικανοποιητικά για τον φωτισμό, θα μπορούσε πάλι να μην μπει το micro-BEC. Σημείο πειραματισμού την επόμενη φορά. 
Άλλο ένα ενδιαφέρον σημείο πειραματισμού για την επόμενη φορά θα ήταν η προσθήκη ενός πυκνωτή μετά το micro-BEC στα 6V μιας και διαπιστώθηκε στην πορεία πως όποτε τράβαγε ρεύμα το beeper της DX7 ο φωτισμός έχανε την φωτεινότητά του στιγμιαία. 

Βήμα 25ο: Σύνδεση του πάνελ φωτισμού με την πηγή ρεύματος, στερέωση του module ACCST με την χρήση του module DSM2 που για τον λόγο αυτόν δεν αφαιρέθηκε τελικά (κι έτσι δεν χρειάστηκε να κοπούν και τα υπόλοιπα 6 καλώδια που οδηγούνται σε αυτό) και κλείσιμο της DX7 με την τοποθέτηση του καλύμματός της.  

Βήμα 26ο: Γενική δοκιμή και ...επιτυχία!!!

η παλιά / πρώτη μου αριστερά και η νέα / δεύτερη δεξιά


Σε αυτό το σημείο να πω πως δεν έχω προσθέσει τον τριπλό διακόπτη του module ACCST που ορίζει αν το module θα είναι σε καθεστώς απλής μετάδοσης μόνο (1-way), μετάδοσης και λήψης δεδομένων (2-way) ή ανανέωσης / αναβάθμισης του λογισμικού του (FW). Και αυτό γιατί επέλεξα να τον κόψω και να θέσω ως μόνιμη κατάσταση αυτήν του 1-way (ενώνοντας / κολλώντας το πράσινο με το μαύρο καλώδιο του διακόπτη) μιας και όλοι οι δέκτες μου είναι οι απλοί 8-κάναλοι V8FR-II HV που δεν μεταδίδουν δεδομένα πίσω στον πομπό (τηλεμετρία). 

Ο τριπλός διακόπτης επιλογής κατάστασης λειτουργίας του module ACCST.

Όμως αυτό είχε ως συνέπεια το βραχυκύκλωμα του module και την ανάγκη επανεγκατάστασης του firmware του που ήταν και το πιο ενημερωμένο. Πράξη που δρομολογήθηκε και θα γίνει σε μελλοντικό χρόνο μόλις μου έρθει το απαραίτητο USB FrSky με το inteface επικοινωνίας με τον υπολογιστή από τον οποία θα γίνει η επανεγκατάσταση.

Το απαραίτητο USB FrSky για σύνδεση με PC.

Έτσι αυτό το beep που ακούγεται όταν ανοίγω τον γενικό διακόπτη της DX7 είναι από το module ACCST που ειδοποιεί για την βλάβη.  

Εδώ η ηχητική και οπτική ειδοποίηση για την ύπαρξη βλάβης στο module.