Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Περιεχόμενα Ιστολογίου

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Συναρμολόγηση πτέρυγας Falcon της Skywalker και πρώτες πτήσεις

11 Δεκεμβρίου 2016


Πήρα θάρρος με την πρώτη στη ζωή μου πτήση πριν λίγες μέρες με πτέρυγα (βλ. εδώ) και είπα να προχωρήσω στην συναρμολόγηση του Falcon που έχω αγοράσει εδώ και καιρό. Πρόκειται για μια slope flying wing, δηλαδή μια πτέρυγα για χαλαρή πτήση σε πλαγιά με δυναμικό ή σε κάμπο με σχετικά δυνατό αλλά σταθερό άνεμο μιας και πλανάρει (ανεμοπλέει) πολύ όμορφα, χάρη στο μεγάλο μέγεθός της, τα γυριστά προς τα πάνω μεγάλα ακροπτερύγιά της (winglets) και το μικρό βάρος της. Αυτές είναι και οι πτήσεις που αναζητώ να ζήσω μαζί της.




Πρόκειται για ένα μοντέλο που μπορεί να μονταριστεί και να βρεθεί στον αέρα σε λιγότερο από μία ώρα. Εγώ όμως επέλεξα να του κάνω μια σημαντική αλλαγή: να το κάνω διαιρούμενο για να μπορεί να μεταφέρεται στο κουτί του εύκολα και με ασφάλεια. Ας δούμε λοιπόν πως έγινε η κατασκευή του.

το κουτί με όλα τα στοιχεία του μοντέλου γραμμένα απ΄έξω 

 ότι βρήκα μέσα, αφού πέταξα τα προστατευτικά πλαστικά

 και πιο αναλυτικά, απλωμένα στον πάγκο

και μια πρόχειρη τοποθέτηση των μερών στην τελική τους θέση

Ξεκίνησα από τα servos. Επιλέχθηκαν είναι τα TowerPro MG90S metal gear των 12g αγορασμένα από Banggood, που όμως έπεσαν λίγο μεγάλα για τις φωλιές που είχαν τα φτερά. 



 παρατηρείστε πως η διάμετρος του καναλιού αριστερά από την φωλιά, προς την άτρακτο δηλαδή, είναι μεγαλύτερη από δεξιά
αυτό συμβαίνει γιατί ο κατασκευαστής θέλει να περνάει η καλωδίωση του servo από εκεί μέσα



Και μιας και η εμπειρία μου λέει πως ο,τιδήποτε πάνω σε κάθε μοντέλο πρέπει να μπορεί να αλλάζεται ή να επισκευάζεται αν χρειαστεί με τις λιγότερες επεμβάσεις στο μοντέλο, τα servos που επέλεξα να βάλω στην πτέρυγα δεν τα κόλλησα πάνω στα φτερά, αλλά απλά τα σφήνωσα. Και σε διαβεβαιώ, σφήνωσαν πολύ καλά. 

 με ένα μικρό κομματάκι depron σαν καπάκι και υαλοταινία πλέγματος από πάνω στερεοποιήθηκαν κάτι παραπάνω από όσο πρέπει

και μια δοκιμή στην τοποθέτηση του horn

Επίσης για τον ίδιο λόγο δεν πέρασα την καλωδίωσή τους μέσα από το κανάλι της carbon σωλήνας, όπως προέβλεπε ο κατασκευαστής και για τον λόγο αυτό από το σημείο των servos και προς την άτρακτο η διατομή του καναλιού για την τοποθέτηση της carbon σωλήνας είναι μεγαλύτερη. Αντί αυτού τα καλώδια των servos σφηνώθηκαν κάθετα μέσα στα φτερά σε μια σχισμή που για τον λόγο αυτό άνοιξα παράλληλα με το κανάλι της carbon σωλήνας.



Το kit είχε μέσα μια σωλήνα carbon Φ8mm/Φ6mm που διατρέχει κάθετα την άτρακτο και βγαίνει στα φτερά προσδίδοντας εγκάρσια ακαμψία. Αγόρασα λοιπόν μια σωλήνα Φ10mm/Φ8mm από τον Γιατράκο και έκοψα τρία κομμάτια: ένα που θα διατρέχει εγκάρσια την άτρακτο και ένα που θα μπει στο πρώτο μισό του καναλιού σε κάθε φτερό. Έτσι η carbon σωλήνα του kit θα κυλά μέσα από αυτά τα κομμάτια. Μάλιστα η carbon σωλήνα του kit δεν πρόκειται να κολληθεί πουθενά ενώ αντίθετα τα τρία κομμάτια της μεγαλύτερης (εξωτερικής) carbon σωλήνας κολλήθηκε με εποξική στα μέρη που προανέφερα. 


 άνθρακας, αλλά θησαυρός

 η κόλληση των carbon σωλήνων στα φτερά

και στην άτρακτο

από λάθος υπολογισμούς η σωλήνα εδώ ήταν μεγαλύτερη (εξείχε αριστερά και δεξιά, όπως φαίνεται άλλωστε) αλλά κόπηκε αργότερα

Επίσης δεν πρόκειται να κολληθούν με εποξική τα φτερά πάνω στην άτρακτο, όπως θα έπρεπε να κάνω αν ήθελα να φτιάξω μια fixed wing πτέρυγα. Τα φτερά θα στερεώνονται με απλές αυτοκόλλητες ταινίες που θα πατάνε σε ισχυρές υαλοταινίες πλέγματος όταν η πτέρυγα θα ετοιμάζεται για πτήση. 



 μεταγενέστερη φωτογραφία που δείχνει το κεντρικό κομμάτι carbon σωλήνα στο σωστό μήκος  


Στην ίδια λογική δεν θα κολληθούν και τα winglets πάνω στα φτερά, αλλά θα στερεώνονται και αυτά 
με ισχυρές υαλοταινίες πλέγματος όταν η πτέρυγα θα ετοιμάζεται για πτήση. Σε κατάσταση αποθήκευσης/μεταφοράς τα winglets θα διπλώνουν πάνω στα φτερά.

το firewall του μοτέρ

Κατά τα άλλα, κόλλησα το firewall του μοτέρ με εποξική, τις μεταλλικές γωνίτσες στο canopy και τους μαγνήτες στην άτρακτο και τα horns στα πηδάλια με PU κόλλα κι έντυσα τα χείλη προσβολής με υαλοταινία πλέγματος, αγορασμένη από Ζώρζος. Στην συνέχεια έβαλα και τις διακοσμητικές ταινίες του kit.  
     

Με τα servo's rod stopers είχα μια ανασφάλεια για το αν θα έμεναν στην θέση τους στον αέρα κι έτσι τα αντικατέστησα με Γ διαμόρφωση της ντίζας (servo's rod) και πλαστικό clip ασφαλείας.




Καθαρίστηκε (κόπηκε) το μαύρο PVC καπάκι του canopy και τοποθετήθηκε πάνω σε αυτό. Κολλήθηκε με απλή ταινία περιμετρικά και θα κολλιέται επιπλέον με την άτρακτο κάθε φορά που θα προετοιμάζεται η πτέρυγα για πτήση.



Ελεγκτής ταχύτητας μοτέρ επιλέχθηκε το ESC 30A HobbyWing αγορασμένα από Banggood το οποίο έχει και ενσωματωμένο BEC 2Α, που πιστεύω πως επαρκεί για δύο αναλογικά servos μόνο.
Δεν χρειάστηκε καν κόλλημα στην θέση του στην κοιλιά της ατράκτου - σφήνωσε τόσο καλά που μόνο μια ταινία για προστασία θα μπει από πάνω.




Δέκτης μπήκε ο FrSky V8FR-II HV αγορασμένο από Hobbyking και φυσικά επιλέχθηκε η διαμόρφωση Delta-Wing στην εκπομπή σήματος χρησιμοποιώντας ένα κανάλι (servo) για τα ailerons κι ένα το elevator σε συνδυασμό. 


Μοτέρ επιλέχθηκε το EMax CF2822 1200kv αγορασμένο από Banggood, που δέχεται έλικα διαμέτρου 9" έως 10" το πολύ με 2S μπαταρία όμως - με 3S μπαταρία μπορεί να δεχθεί έως 16Α ρεύμα και μικρότερη έλικα.




Ο κατασκευαστής προτείνει μοτέρ 2208 έως 2215 με 1800 έως 2100kv με 3S μπαταρία, οπότε πιστεύω πως η δική μου επιλογή setup θα μου δώσει ένα overpower σύνολο που πάντα είναι καλοδεχούμενο για την αντιμετώπιση δύσκολων συνθηκών πτήσης / χειρισμού.

Ο εφιάλτης των κατασκευών μου ήταν πάντα το βάρος του μοντέλου και η κατανομή του πάνω σε αυτό. Δεν ξέρω πως τα καταφέρνω και πάντα κάνω τα μοντέλα μου πισώβαρα οπότε το πρώτο που έκανα μόλις ετοίμασα το μοτέρ ήταν να το ζυγίσω.  

 τα 50g στο ακρότατο πίσω μέρος του μοντέλου χωρίς να έχω υπολογίσει έλικα και propeller adapter δεν είναι και λίγα

μια διορθωτική επέμβαση ελάφρυνσης του μοντέλου και εξισορρόπησής του στο σωστό σημείο CG μελλοντικά θα είναι η αφαίρεση των conectors και η απευθείας κόλληση των καλωδίων ESC και μοτερ, αν χρειαστεί 

Μπαταρία επιλέχθηκε για αρχή μια Turnigy Nano-tech 3S1P 1800mAh 25-50C και μετά την ζύγιση του μοντέλου και τις πρώτες πτήσεις θα δω αν θα βάλω μεγαλύτερη και βαρύτερη. Ο κατασκευαστής προτείνει 1500 έως 2200mAh 3S πάντως.

Πάντως με την μπαταρία που επέλεξα το βάρος του μοντέλου "στον αέρα" θα φτάσει τα 640g όταν ο κατασκευαστής προτείνει τα 510g. Βλέπουμε λοιπόν πως η προσθήκη όλων αυτών των ενισχύσεων με τις ταινίες και την επιπλέον carbon σωλήνα για την εύκολη μεταφορά του μοντέλου, κοστίζουν σε βάρος. Βέβαια όλα θα κριθούν στο ζύγισμα του μοντέλου στο CG κι εκεί θα αποφασισθεί αν θα πάμε σε μικρότερη ή μεγαλύτερη μπαταρία σε mAh ή και κελιά - 3S ή 2S. 


   484g χωρίς μπαταρία και προσαρμογέα έλικας 

Κόπηκαν και τα πηδάλια, κολλήθηκαν και τα horns με PU κόλλα, μπήκαν και οι διακοσμητικές ταινίες του kit και κάποιες επιπλέον χρωματιστές PP στα τρία άκρα της πτέρυγας και μερικές υαλοταινίες στην κοιλιά της πτέρυγας για προστασία κατά την προσγείωση, όλες αγορασμένες από Roller pack.


     πριν και μετά την κοπή των πηδαλίων


Στα πηδάλια δεν κόπηκε η ακμή που ενώνει τα πηδάλια με το σώμα των φτερών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την δυσκολία μεγάλων κινήσεων στα πηδάλια, που όμως δεν θα πρέπει να είναι και απαραίτητες για το είδος της πτήσης που επιζητείται - χωρίς ακροβατικά δηλαδή. Αν χρειαστεί θα κοπούν τελείως σε δεύτερο χρόνο για να ελευθερώσουν τις κινήσεις των πηδαλίων σε μεγαλύτερης διαδρομής.  

διακρίνονται εδώ οι ενισχύσεις με υαλοταινίες και η άρθρωση του winglet εν είδη μεντεσέ με υαλοταινία πάλι

και η διακόσμηση του φτερού

πανοραμική με τα τρία μέρη της πτέρυγας χωριστά κι έτοιμα να ενωθούν 

 τα τρία μέρη της πτέρυγας ενωμένα 


η κάτω όψη της πτέρυγας

Σε ένα μεγάλο θέμα που αφορά το συγκεκριμένο μοντέλο στο RCGroups δίνονται πληροφορίες για την εύρεση του σωστού σημείου ισορροπίας CG ανάλογα με το βάρος και το είδος της πτήσης που επιθυμείς να έχεις. Για το δικό μου βάρος και επιθυμητό τρόπο πτήσης θεωρώ πως το CG πρέπει να οριστεί στα 28,7cm (26,7-30,5cm) από την μούρη του μοντέλου. 
ηβηβηη